miércoles, 20 de enero de 2010

Un equip de cervells de la UPC anirà al mundial de programació


Tres estudiants participaran en la final de Xinesa després de ser capdavanteres del sud-oest d'Europa / El trio, d'entre 21 i 23 anys, simultaneja dues carreres amb nota d'excel·lent


Josep Àngel Herrero, Marc Viñals i Lander Ramos (d'esquerra a dreta)

(Font: ElPeriodico.com/Ciencia)

Són amants dels nombres, els algorismes, les estadístiques, els càlculs de possibilitats i la informàtica. Són uns llamps de llum i esperança per a la ciència més dura en una època que la popularitat de les matemàtiques està a la baixa, en uns temps que moltes dependentes joves de la fleca necessiten la calculadora de la caixa per a saber quant sumen una barra de quart de 80 cèntims i un croissant de 75.

Ells, tot el contrari, són xavals que en l'ESO s'avorrien en la classe de mats, perquè ells, a aquesta edat, ja sabien moltíssim més que el professor. Són estudiants que compaginen dues carreres beta alhora, i ambdues amb notes excel·lents. Seran els representants d'Espanya, i els millors del sud-oest d'Europa, en la gran final del Mundial de programació informàtica amb el cap, el mes de febrer en la freda Harbin, una ciutat en Manchuria, en l'extrem nord de Xina.

ESTRELLES TÍMIDES / Josep Àngel Herrero, (23 anys, de Barcelona), Marc Viñals (21, Palamós) i Lander Ramos (21, Cadis) són tímids i per això, contra la seva voluntat, estrelles en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El seu és calcular, no parlar. Xifres en lloc de lletres. Els típics empollons? Quantes hores diàries dediquen als seus estudis? «Massa poques. No sé, quan hi ha exàmens cinc hores al dia o un poc menys», diu Viñals.

L'empordanès estudia, igual que el gadità Ramos, tant Matemàtiques com Informàtica a través del Centri de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC, on es donen totes les facilitats als estudiants brillants per a simultanejar dues carreres. «El que aprens en Matemàtiques et pot anar molt bé en l'altra carrera», expliquen. I els oferix més sortides al mercat laboral.

Que l'hi contin a Herrero, que a més de Matemàtiques està acabant Enginyeria de Telecomunicacions. Ja ha rebut una oferta de Google per a anar a treballar a la seu central a Califòrnia. Solament li falta signar el contracte. «Ja vaig fer una beca de nou mesos en Google. A més, aquest tipus d'empreses es fixen molt en els quals guanyen el concurs».

El concurs es diu oficialment Campionat Internacional de Programació d'Universitats (ICPC en les seves sigles en anglès). Es juga en equips de tres, que tenen cinc hores per a resoldre cadascun dels 10 problemes de matemàtica aplicada; ho calculen amb el cap, ho apunten amb paper i llapis, i solament utilitzen l'ordinador per a passar la solució a net. Els tres de la UPC van guanyar aquest mes la prèvia a Madrid resolent set dels 10 complicadísimos problemes en 1.160 minuts.

MILLOR CLASSIFICACIÓ/ «Cada any, el nivell puja. Si veus els problemes de fa set anys, els tindríem resolts en uns minuts», diu Herrero. L'equip de la UPC, que s'ha batejat Sense Mans, aspira a superar la millor classificació de la història d'un equip espanyol, també de la Politècnica, que va quedar 15°. «Ja que anem, volem arribar pel cap alt alt, però és molt difícil. Els equips xinesos, per exemple, es tanquen durant setmanes per a entrenar-se, queden alliberats dels estudis. Nosaltres, no obstant això, tindrem exàmens al gener», conten.

Mentre, van exercitant els seus cervells sota la supervisió del seu entrenador, Salvador Roura, professor de Llenguatges i Sistemes Informàtics que des de fa anys organitza la selecció dels millors. «Primer fem un concurs dintre de la UPC. Seleccionem els nou millors i amb ells formem tres equips», explica. Equips multidisciplinares: sempre hi ha u al que li va millor un problema que al company. El secret per a guanyar? «Cal fer-lo correcte i ràpid». I tenir un poc de sort? Lander Ramos gairebé s'ofèn: «No, això no és qüestió de sort, cal saber-lo».

No hay comentarios: